top of page

[hack] Aardappelen passen wél in een koolhydraatarm dieet

Bijgewerkt op: 19 jul


ree

Aardappelen in een koolhydraatarm dieet? Dat klinkt als vloeken in de kerk. Lees deze hack en oordeel zelf.


Aardappelen, wie is er niet mee groot gebracht. Helaas bevatten deze producten wel veel koolhydraten. Moeten we de pieper voorgoed verbannen uit ons dieet? Ma is op onderzoek uitgegaan en guess what… Er is een manier waarmee jij toch nog af en toe aardappelen kunt blijven eten. In deze korte blog lees je er alles over.


Pasta en Aardappelen zijn echte Dikmakers


De koolhydraten die in aardappelen zitten moeten door het lichaam worden afgebroken voordat ze als suikers kunnen worden opgenomen. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel en het lichaam zal vervolgens een verhoogde dosis insuline af geven om deze hoge bloedsuikerspiegel opnieuw te laten dalen. Hoe stabieler je bloedsuikerspiegel is, hoe beter.


Vanwege dit proces zijn aardappelen dus ongezond. Ze zorgen voor een stijging in je bloedsuikerspiegel en maakt het je dik. Daarnaast krijg je vaak weer snel honger na het eten van deze producten.


Toch aardappels eten met de opwarm techniek


Uit onderzoek is gebleken dat door het opwarmen, het laten afkoelen en het opnieuw opwarmen van aardappelen de samenstelling van de koolhydraten verandert. De koolhydraten worden namelijk omgezet tot zetmeel en hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel maar tot de helft. Aardappels die opnieuw worden opgewarmd komen in de darmen terecht als vezelrijk voedsel. Het eten van opgewarmde piepers is dus gezonder dan het eten van pieper. (maar… het bevat alsnog veel koolhydraten). 


Onthouden: het aantal koolhydraten en calorieën in de aardappel blijft hetzelfde, maar de samenstelling ervan verandert door het opwarmen. Daardoor heb je minder last van een stijgende bloedsuikerspiegel. Zo heb je minder snel honger en voorkom je snaaien en snoepen na de maaltijd.

Laat voortaan dus eerst je bord afkoelen en warm het vervolgens weer op! Zo passen aardappels in een koolhydraatarm dieet. (Tenminste… een beetje.)


ree

Verwen jezelf!


Wie onze programma's kent, weet dat ze heilig zijn: de cheat days. Een dag of maaltijd waarin we onszelf extra verwennen.


Het is namelijk erg belangrijk dat je jezelf af en toe blijft verwennen. Als je alleen maar streng voor jezelf bent is dit erg lastig vol te houden. Zeker op de lange termijn (eigenlijk lukt niemand dit).


Eet dit daarom niet elke dag, maar zie het als een speciaal momentje voor jezelf. Dit helpt overigens niet alleen voor aardappels in een koolhydraatarm dieet. Deze techniek kun je ook gebruiken voor het opwarmen van rijst en havermout.


Naast het feit dat er minder koolhydraten in verwarmde producten zitten, geven opgewarmde voedingsmiddelen je ook een langer verzadigd gevoel. Je hebt dus minder snel trek na het eten van opnieuw verwarmde pasta, rijst of aardappelen. Nog meer redenen dus om deze opwarm techniek toe te passen!


Eet smakelijk en blijf gezond 🙂

 
 
 

Opmerkingen


bottom of page