top of page

Portobello. Roemwaardige paddo of over het paard getilde champignon?




ree

Ontdek in deze post of al dat spacen over Portobello het echt waard is :) Is deze paddenstoel zo wonderbaarlijk gezond? 1 ding is zeker. Gevuld, gegrild of als koolhydraatarm hamburgerbroodje; portobello’s zijn gewoon voortreffelijk lekker!


Leer hoe je ze nóg lekkerder laat smaken en er is meer... iets met gegarandeerd afvallen. En als echte paddo liefhebber sta je altijd open voor een nieuw Portobello Recept, toch? Scroll snel verder. 


Wat is Portobello?


Het is simpelweg een knoeperd van een kastanjechampignon, oftewel de vrucht van een schimmel aka paddo. De eetbare variant ;) Oorspronkelijk zijn ze afkomstig uit het grote Amerika. Al snel hebben ze ons kikkerlandje veroverd. En kan je gewoon het hele jaar door van Hollandse bodem genieten. 


Hieraan herken je echte Portobello’s:


✅ een iets nootachtige smaak 

✅ lekker stevige, vlezige en sappige structuur

✅ deze kanjers hebben een doorsnede van zo’n 12 centimeter 


De perfecte formule voor alle paddo liefhebbers, nietwaar? Vullen, grillen, als vega hamburger; niks is te gek. Nu bidden dat deze joekels ook zo roemwaardig gezond zijn. En passen ze binnen een koolhydraatarm dieet? Vind het antwoord hieronder.  


Portobello gezond 


JA! Deze joekels zijn echte brain foods. Dit is waarom: 


Waarom is Portobello goed voor je gezondheid? 

  1. B-vitamines. Goed voor je concentratievermogen, geheugen en energiepeil

  2. Extreem rijk aan kalium. Reguleert je bloeddruk

  3. Koper. Voor een stralende huid en glanzend haar 

  4. Bevat weinig calorieën 

  5. Is koolhydraatarm


Conclusie: niet alleen goed voor je gezondheid en vitaliteit. Ook lekker om zonder schuldgevoel van te snoepen als je een aantal kilo’s kwijt wil en een koolhydraatarm dieet volgt. 

GRATIS DOWNLOAD KOOLHYDRAATARM WEEKPLAN


Is deze reuze champignon gezonder dan andere?


Vind hieronder de belangrijke verschillen tussen ´gewone´ witte champignons en Portobello´s. Of scroll snel door naar de conclusie. Oh, en laat die hersens maar kraken. Er staan zo toch een paar genotzalige Portobello recepten voor je klaar om je geheugen mee op te frissen :)




Voedingswaarde Portobello

Per 100 g

*RI

Energie

29 kcal


Koolhydraten

4,3 g


Vet

0,1 g


Eiwit

2,5 g


Voedingsvezels

0,6 g


Vitamine B3

3,8 mg

23,75%

Vitamine B5

1,5 mg

25%

Kalium

448 mg

22,4%

Koper

0,29 mg

29%


Voedingswaarde Champignon

Per 100 g

*RI

Energie

18 kcal


Koolhydraten

0,4 g


Vet

0,5 g


Eiwit

2,3 g


Voedingsvezels

2,3 g


Vitamine B3

0 mg

0%

Vitamine B5

0 mg

0%

Kalium

320 mg

16%

Koper

0,72 mg

72%

*Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 KJ/ 2000 kcal). 

 

Conclusie: voor de B-vitamines en kalium moet je dus echt bij de grote champs zijn. Goed opgelet? Dan heb je gezien dat portobello’s ook ietsje meer koolhydraten bevatten. No problemo! Nog steeds koolhydraatarm genoeg om perfect binnen een koolhydraatarm dieet te passen (bron). 

TIP: Wil je afvallen én weet jij ook nog niet zo goed wat je allemaal niet en juist wél mag eten? Bespaar een hoop tijd en moeite. Bekijk hier alle voordelen van het Koolhydraatarm 28 Dagen Programma.

Handige tips: in 3,2,1


Wacht! Voordat je enthousiast en half watertandend begint, lees eerst nog even deze tips. Van schoonmaken tot ultiem genot. Het maakt je leven net even iets makkelijker, gezonder en lekkerder.


3. Schoonmaken


Wassen in een absolute ‘NO-GO’! Portobello’s werken als een spons en zuigen het water op. Dat gaat ten koste van de smaak. Borstel makkelijk en snel alle kleine zwarte spikkels er vanaf. Heb je geen borstel? Gebruik dan gewoon een keukenpapiertje.

Wist je dat? Die zwarte spikkels geen zandkorrels zijn! Het is compost of mest. Dat is namelijk de voedingsbodem waar deze paddenstoelen op groeien. 

2. Bereiding


Wat je maar wil: koken, stoven, vullen, grillen. Maak er een feestje van. Zoals wij deden met de recepten hieronder. Ik raad niet aan ze rauw te eten. De restjes mest die mogelijk op jouw paddenstoel zitten kunnen voor voedselvergiftiging zorgen. Even verhitten dus.   


1. Bewaren 


  • In de koelkast. Het beste is om ze in de originele verpakking te bewaren. Maximaal 5 dagen. Daarna is de kans groot dat ze slijmerig worden. Nope, bedankt. Hoe verser, hoe beter.

  • In de diepvries. Kan, tot 3 maanden. Maar! Bak ze wel eerst even op. Rauw invriezen wordt geen succes, omdat Portobello hoofdzakelijk uit water bestaat. Bij het ontdooien gaat al het vocht verloren en bye bye Portobello. Je houdt bijna niets over.  


Waar blijft genieten dan?! Nou, proef het zelf maar. Vind je genot hieronder.  


4 x genotzalig Portobello Recept


Laat Portobello je nóg lekkerder smaken. Stuk voor stuk recepten volgens de Makkelijk Afvallen Methode. Gezond genieten van eten. Zonder schuldgevoel! Dat wil je toch elke dag? Bekijk onderaan de post, hoe je dat makkelijk doet.



Heb je zin in een cheeseburger, maar niet in de koolhydraten? Maak deze cheeseburger met portobello! Weer eens wat anders, maar ontzettend lekker 🙂



Stop met zwammen, maak deze smeuïge Portobello uit de oven met warm gerookte Zalm.



Heb jij al eens portobello gegeten? De smaken van de portobello, geitenkaas en spinazie komen in dit gerecht optimaal tot hun recht!



Paddenstoelenrisotto is risotto gemaakt van paddenstoelen. Zonder rijst en dus koolhydraatarm. Je brengt deze lunch op smaak met sojasaus. Beleg er een koolhydraatarme brood mee en je hebt een heerlijke en gezonde hartige lunch. Of neem een grotere portie en eet het als diner.






Eten zonder schuldgevoel. Dat smaakt naar meer, toch? Niet meer stressen over het doen van de juiste gezonde boodschappen. Alleen maar lekker, makkelijk en gezond eten. En het leuke is; afvallen is gegarandeerd :) Ontdek hier hoe je dat doet met het Koolhydraatarm 28 Dagen Programma.

Comments


bottom of page