Boterkoek Maken | Makkelijk recept met amandelmeel
Deze gezonde boterkoek is koolhydraatarm, maar heeft net zo veel smaak en verukkelijke zachtheid als Koopmans boterkoek van vroeger. In minder dan 45 minuten klaar!
Tussendoortje
16
45 min.
6.2 G Koolhydraten
kCal
235
Koolhydraten
6.2 G
Vetten
20.4 G
Eiwitten
4.5 G

Ouderwets genieten bij de koffie
Meer resultaat nodig?
Ontdek enkele van onze premium boeken & programma’s
Laat gratis recepten je motiveren, maar bereik resultaat met onze bewezen methodes.

30€ SHOPPEN
60€ KRIJGEN
BETER WORDT HET NIET
Klinkt bijna illegaal. Maar tot 31 juli mag het. Koop eender welke mix van boeken, e-books of programma’s
🎁 En je krijgt een supplementenpakket cadeau t.w.v. €30
Ingrediënten
160 gr amandelmeel
50 gr kokosmeel
80 gr ahoornsiroop
200 gr ongezouten boter gesmolten
4 stuks eieren
120 ml room
1 mespuntje vanillepoeder (max 0,4 gr)
citroenrasp van 1 citroen
1 mespuntje zout (max 0,4 gr)
16 stuks amandelen zonder vlies
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bereid een springvorm van 23 cm voor met ingevet bakpapier.
Meng in een grote kom het amandelmeel, kokosmeel en zout samen.
Voeg daarna al roerend de 4 eieren, vanillepoeder, 70 gr ahornsiroop, citroenrasp en slagroom toe aan het meel. Roer goed om.
Voeg tenslotte de gesmolten boter toe. Klop met een garde de mix tot een egaal beslag.
Schenk het beslag in de springvorm. Versier het beslag met de amandelen.
Bak de boterkoek 35 minuten in de voorverwarmde oven, of tot een prikker er weer schoon uitkomt. Laat de boterkoek in de springvorm op een rooster afkoelen.
Bestrijk de boterkoek met een klein beetje ahoornsiroop voor een mooie glans zodra de koek helemaal afgekoeld is. Serveer en geniet!

30€ SHOPPEN
60€ KRIJGEN
BETER WORDT HET NIET
Klinkt bijna illegaal. Maar tot 31 juli mag het. Koop eender welke mix van boeken, e-books of programma’s
🎁 En je krijgt een supplementenpakket cadeau t.w.v. €30
Ingrediënten
160 gr amandelmeel
50 gr kokosmeel
80 gr ahoornsiroop
200 gr ongezouten boter gesmolten
4 stuks eieren
120 ml room
1 mespuntje vanillepoeder (max 0,4 gr)
citroenrasp van 1 citroen
1 mespuntje zout (max 0,4 gr)
16 stuks amandelen zonder vlies
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bereid een springvorm van 23 cm voor met ingevet bakpapier.
Meng in een grote kom het amandelmeel, kokosmeel en zout samen.
Voeg daarna al roerend de 4 eieren, vanillepoeder, 70 gr ahornsiroop, citroenrasp en slagroom toe aan het meel. Roer goed om.
Voeg tenslotte de gesmolten boter toe. Klop met een garde de mix tot een egaal beslag.
Schenk het beslag in de springvorm. Versier het beslag met de amandelen.
Bak de boterkoek 35 minuten in de voorverwarmde oven, of tot een prikker er weer schoon uitkomt. Laat de boterkoek in de springvorm op een rooster afkoelen.
Bestrijk de boterkoek met een klein beetje ahoornsiroop voor een mooie glans zodra de koek helemaal afgekoeld is. Serveer en geniet!

30€ SHOPPEN
60€ KRIJGEN
BETER WORDT HET NIET
Klinkt bijna illegaal. Maar tot 31 juli mag het. Koop eender welke mix van boeken, e-books of programma’s
🎁 En je krijgt een supplementenpakket cadeau t.w.v. €30
Tips!
Oer-Hollandse boterkoek maken? Met dit snelle recept van Makkelijk Afvallen maak je een zachte en romige koolhydraatarme versie.
Gezonde boterkoek, hoe is dat mogelijk?
Boterkoek – alleen de naam al suggereert ladingen calorieën en koolhydraten.
Gelukkig bewijst dit recept dat het ook anders kan. Door bloem te vervangen met amandel- en kokosmeel is dit recept koolhydraatarm, maar doet niet af aan smaak.
Daarnaast zitten er geen geraffineerde suikers in deze boterkoek, maar hebben we in plaats daarvan voor een natuurlijke zoetstof gekozen: ahornsiroop.
Nu kun je dus lekker ouderwets genieten van een stukje boterkoek bij de koffie, zonder dat je je koolhydraatarme dieet overhoop haalt.
Hoe maak je boterkoek?
Het beslag voor boterkoek is vrij makkelijk te maken. Daarbij komt kijken, dat met het mixen je gewoon lekker je gang kunt gaan zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je de lucht uit het beslag klopt. Boterkoek is over het algemeen wat dichter van structuur dan andere cakes en dat draagt ook bij aan de heerlijke smaak.
Als je het idee hebt dat de boterkoek gebakken is, prik er dan in met een satéstokje of een prikker. Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is de boterkoek klaar!
Hoe lang blijft boterkoek goed?
Boterkoek blijft tot wel 5 dagen goed. Zorg er wel voor dat het goed verpakt is zodat het niet uitdroogt.

Hou je van bakken? Bak het koolhydraatarm!
Geen droog dieetbrood of saaie crackers – wél echte smaak en structuur.
Download deze gratis recepten en ontdek hoe jij heerlijke koolhydraatarme broden maakt, gewoon thuis.
✔️ Voor bij je ontbijt, lunch of soep
✔️Recepten met bite, geur en voldoening
✔️Minder koolhydraten, meer genieten
MA+ Tips!
Binnenkort vind je bij dit recept een reeks praktische keukentips die je direct kunt toepassen, zelfs zonder toegang tot de volledige bereiding. Zo haal je toch al extra waarde uit onze recepten.
Heropwarmtips: hoe je gerecht ook de volgende dag nog smaakvol blijft.
Budgethacks: slimme bespaartips en voordelige alternatieven.
Bewaartricks: methodes om gerechten langer vers te houden.
Combinatietips: suggesties voor bijgerechten en smaakvolle variaties.
Pro-technieken: inzichten en vaardigheden van ervaren koks.
Slimme inkoop: de beste momenten en plaatsen om voordelig in te kopen.
Exacte kostprijzen: inzicht in de werkelijke kosten van je gerecht.

Hou je van bakken? Bak het koolhydraatarm!
Geen droog dieetbrood of saaie crackers – wél echte smaak en structuur.
Download deze gratis recepten en ontdek hoe jij heerlijke koolhydraatarme broden maakt, gewoon thuis.
✔️ Voor bij je ontbijt, lunch of soep
✔️Recepten met bite, geur en voldoening
✔️Minder koolhydraten, meer genieten
Tips!
Oer-Hollandse boterkoek maken? Met dit snelle recept van Makkelijk Afvallen maak je een zachte en romige koolhydraatarme versie.
Gezonde boterkoek, hoe is dat mogelijk?
Boterkoek – alleen de naam al suggereert ladingen calorieën en koolhydraten.
Gelukkig bewijst dit recept dat het ook anders kan. Door bloem te vervangen met amandel- en kokosmeel is dit recept koolhydraatarm, maar doet niet af aan smaak.
Daarnaast zitten er geen geraffineerde suikers in deze boterkoek, maar hebben we in plaats daarvan voor een natuurlijke zoetstof gekozen: ahornsiroop.
Nu kun je dus lekker ouderwets genieten van een stukje boterkoek bij de koffie, zonder dat je je koolhydraatarme dieet overhoop haalt.
Hoe maak je boterkoek?
Het beslag voor boterkoek is vrij makkelijk te maken. Daarbij komt kijken, dat met het mixen je gewoon lekker je gang kunt gaan zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je de lucht uit het beslag klopt. Boterkoek is over het algemeen wat dichter van structuur dan andere cakes en dat draagt ook bij aan de heerlijke smaak.
Als je het idee hebt dat de boterkoek gebakken is, prik er dan in met een satéstokje of een prikker. Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is de boterkoek klaar!
Hoe lang blijft boterkoek goed?
Boterkoek blijft tot wel 5 dagen goed. Zorg er wel voor dat het goed verpakt is zodat het niet uitdroogt.

Hou je van bakken? Bak het koolhydraatarm!
Geen droog dieetbrood of saaie crackers – wél echte smaak en structuur.
Download deze gratis recepten en ontdek hoe jij heerlijke koolhydraatarme broden maakt, gewoon thuis.
✔️ Voor bij je ontbijt, lunch of soep
✔️Recepten met bite, geur en voldoening
✔️Minder koolhydraten, meer genieten
MA+ Tips!
Binnenkort vind je bij dit recept een reeks praktische keukentips die je direct kunt toepassen, zelfs zonder toegang tot de volledige bereiding. Zo haal je toch al extra waarde uit onze recepten.
Heropwarmtips: hoe je gerecht ook de volgende dag nog smaakvol blijft.
Budgethacks: slimme bespaartips en voordelige alternatieven.
Bewaartricks: methodes om gerechten langer vers te houden.
Combinatietips: suggesties voor bijgerechten en smaakvolle variaties.
Pro-technieken: inzichten en vaardigheden van ervaren koks.
Slimme inkoop: de beste momenten en plaatsen om voordelig in te kopen.
Exacte kostprijzen: inzicht in de werkelijke kosten van je gerecht.

Hou je van bakken? Bak het koolhydraatarm!
Geen droog dieetbrood of saaie crackers – wél echte smaak en structuur.
Download deze gratis recepten en ontdek hoe jij heerlijke koolhydraatarme broden maakt, gewoon thuis.
✔️ Voor bij je ontbijt, lunch of soep
✔️Recepten met bite, geur en voldoening
✔️Minder koolhydraten, meer genieten

Claudia Smet
Bezieler van Makkelijk Afvallen
Met haar jarenlange ervaring en passie voor voeding inspireert ze dagelijks duizenden mensen om gezonder te leven. Dankzij haar duidelijke aanpak en de toegankelijke recepten van Makkelijk Afvallen hebben we al meer dan 150.000 mensen geholpen om niet alleen blijvend af te slanken, maar ook hun energie, bloedsuiker en algemene gezondheid te verbeteren.
Claudia gelooft dat goede voeding méér is dan een getal op de weegschaal — het is de basis voor een krachtig, gelukkig en veerkrachtig leven. Haar missie: jou motiveren om elke dag bewuste keuzes te maken, zonder in te boeten op smaak of plezier.











