Witlof met ham en kaas | Belgische ovenschotel met ei
Deze ovenschotel laat je watertanden. Je maakt hem gruyère kaas en rauwe ham. De gezonde witlof zwemt in een romig sause van ei en room. Zo lekker kan koolhydraatarm zijn.
Lunch
1
55 min.
7.5 G Koolhydraten
kCal
421
Koolhydraten
7.5 G
Vetten
32.3 G
Eiwitten
24.6 G

Witlof met ham kaas volgens Belgisch recept
Meer resultaat nodig?
Ontdek enkele van onze premium boeken & programma’s
Laat gratis recepten je motiveren, maar bereik resultaat met onze bewezen methodes.

30€ SHOPPEN
60€ KRIJGEN
BETER WORDT HET NIET
Klinkt bijna illegaal. Maar tot 31 juli mag het. Koop eender welke mix van boeken, e-books of programma’s
🎁 En je krijgt een supplementenpakket cadeau t.w.v. €30
Ingrediënten
120 gram witlof 2 stronkjes schoongemaakt
40 gram rauwe ham 2 grote plakken
60 gram ei 1 stuks
25 gram Gruyère kaas geraspt
50 ml crème fraîche
1 teentje knoflook gekneusd
1 blokje kippenbouillon
Instructies
Maak de witlof schoon en snijd de harde kern eruit. Kook de stronken in een pan ruim kokende water met bouillon voor 15 minuten. Laat goed uitlekken in een vergiet.
Warm de oven voor op 180 graden. Wrijf de ovenschotel goed in met de geneusde knoflook.
Halveer de stonken en rol een plakje ham om elke helft witlof. Leg deze pakketjes naast elkaar in een kleine ovenschaal.
Maak de vulling voor de ovenschotel. Klop het ei los, meng met de crême fraiche en ⅔ van de kaas. Verdeel de vulling met kaas over de stonken met ham.
Serveer je koolhydraatarme ovenschotel met witlof, ham kaas en ei direct.Schuif in de oven en bak voor 20 minuten. Haal de schotel uit de oven en verdeel de rest van de kaas over de schotel. Bak voor nog 5 minuutjes.

30€ SHOPPEN
60€ KRIJGEN
BETER WORDT HET NIET
Klinkt bijna illegaal. Maar tot 31 juli mag het. Koop eender welke mix van boeken, e-books of programma’s
🎁 En je krijgt een supplementenpakket cadeau t.w.v. €30
Ingrediënten
120 gram witlof 2 stronkjes schoongemaakt
40 gram rauwe ham 2 grote plakken
60 gram ei 1 stuks
25 gram Gruyère kaas geraspt
50 ml crème fraîche
1 teentje knoflook gekneusd
1 blokje kippenbouillon
Instructies
Maak de witlof schoon en snijd de harde kern eruit. Kook de stronken in een pan ruim kokende water met bouillon voor 15 minuten. Laat goed uitlekken in een vergiet.
Warm de oven voor op 180 graden. Wrijf de ovenschotel goed in met de geneusde knoflook.
Halveer de stonken en rol een plakje ham om elke helft witlof. Leg deze pakketjes naast elkaar in een kleine ovenschaal.
Maak de vulling voor de ovenschotel. Klop het ei los, meng met de crême fraiche en ⅔ van de kaas. Verdeel de vulling met kaas over de stonken met ham.
Serveer je koolhydraatarme ovenschotel met witlof, ham kaas en ei direct.Schuif in de oven en bak voor 20 minuten. Haal de schotel uit de oven en verdeel de rest van de kaas over de schotel. Bak voor nog 5 minuutjes.

30€ SHOPPEN
60€ KRIJGEN
BETER WORDT HET NIET
Klinkt bijna illegaal. Maar tot 31 juli mag het. Koop eender welke mix van boeken, e-books of programma’s
🎁 En je krijgt een supplementenpakket cadeau t.w.v. €30
Tips!
Witlof ham kaas kende je al. Ben je uitgekeken op deze klassieker, maar nog niet klaar met witlof? Probeer dan dit Belgische recept. Het is een ovenschotel met ei. Maar de ham kaas keuze zorgt pas écht voor watertanden. Beloofd!
Hoe maak je Belgische witlof ham en kaas uit de oven?
Wil je echt een goede witlof ham kaas maken, denk dan "Vlaams bruin café". Met houten meubelen en tegels op de grond. Zacht licht en zware pilzen. Want daar komt deze ovenschotel vandaan.
Zoals ik al zei, alles draait om de ham kaas combinatie. Voor deze maaltijd kies je Gruyére. Een licht zoutige Zwitserse kaas, met een nootachtige smaak. Hij is goed stevig, dus je kan hem prima raspen.
In plaats van achterham of schouderham, gebruik je in deze ovenschotel een fijn gesneden rauwe ham, zoals Serrano ham of Prosciutto di Parma. Omdat deze ingrediënten van zichzelf vrij zilt zijn en veel smaak bevatten, hoef je er verder niks aan te te voegen.
Simpel witlof recept voor de oven
Ik houd van makkelijke, lekkere en gezonde recepten. Jij toch ook? Daarom houden we het recept voor dit Vlaamse gerecht eenvoudig. Dit Witlof Ham Kaas is ons favoriete recept uit ons gratis Keto Recepten Weekmenu. Loopt het water je in de mond van dit soort recepten voor de oven, check dan zeker even dit menu.
Hoe lang moet witlof ham kaas in de oven?
Witlof ham kaas gaat ongeveer 25 minuten in de oven. En wat het fijne is aan dit recept, is dat je deze ovenschotel perfect kunt voorbereiden. Als je een diner hebt, hoef je alleen nog maar op het juiste moment de schotel in de oven te schuiven. Dat is handig.
In de oven zonder voorkoken
Ik ken mensen die doen groente in de oven zonder voorkoken. Bij witlof is dat niet zo'n goed idee. De stronkjes blijven dan erg hard en bitter. Door ze voor te koken komt een veel fijnere zoete smaak vrij.
In dit recept koken we de lof stronkjes voor in kippenbouillon. Die smakelijke stap wil je niet overslaan ;-)
Koken met witlof
'Ja maar.... ik kan geen witlof koken, want mijn kinderen houden er niet van...' Daar hebben we wat op gevonden. Wanneer je de witlof schoonmaakt, zorg dan dat je de harde kern er helemaal uit snijdt. Die is bitter en geeft de groente een onprettige bite. Daarna wordt elk half stronkje met ham ingerold. Dat wordt dus geheid smikkelen!
Wil je meer tips over koken met witlof, lees hier even verder. Voor deze post deden we onderzoek naar de bittere smaak die witlof gezond maakt.
Wat eet je bij witlof?
Je kan dit gerecht als koolhydraatarme maaltijd eten. Zoals je ziet aan de voedingswaarden heb je er een goede maaltijd aan. Wil je iets naast de witlof ham kaas serveren, denk dan aan schijfjes gebakken zoete aardappel, gebraden rundvlees of knolselderij puree.
Hiermee zet je samen met je Belgische witlof ham kaas een bourgondische maaltijd op tafel!

Zet je lichaam in vetverbrandingsmodus met Keto!
Wil je snel kilo’s verliezen zonder honger te lijden?
Start met dit gratis Keto Weekmenu en ontdek hoe je lichaam vet leert verbranden in plaats van suiker.
✔️ Ketorecepten voor een hele week
✔️Boost je vetverbranding in 7 dagen
✔️Geen cravings, wel energie en resultaat
MA+ Tips!
Binnenkort vind je bij dit recept een reeks praktische keukentips die je direct kunt toepassen, zelfs zonder toegang tot de volledige bereiding. Zo haal je toch al extra waarde uit onze recepten.
Heropwarmtips: hoe je gerecht ook de volgende dag nog smaakvol blijft.
Budgethacks: slimme bespaartips en voordelige alternatieven.
Bewaartricks: methodes om gerechten langer vers te houden.
Combinatietips: suggesties voor bijgerechten en smaakvolle variaties.
Pro-technieken: inzichten en vaardigheden van ervaren koks.
Slimme inkoop: de beste momenten en plaatsen om voordelig in te kopen.
Exacte kostprijzen: inzicht in de werkelijke kosten van je gerecht.

Zet je lichaam in vetverbrandingsmodus met Keto!
Wil je snel kilo’s verliezen zonder honger te lijden?
Start met dit gratis Keto Weekmenu en ontdek hoe je lichaam vet leert verbranden in plaats van suiker.
✔️ Ketorecepten voor een hele week
✔️Boost je vetverbranding in 7 dagen
✔️Geen cravings, wel energie en resultaat
Tips!
Witlof ham kaas kende je al. Ben je uitgekeken op deze klassieker, maar nog niet klaar met witlof? Probeer dan dit Belgische recept. Het is een ovenschotel met ei. Maar de ham kaas keuze zorgt pas écht voor watertanden. Beloofd!
Hoe maak je Belgische witlof ham en kaas uit de oven?
Wil je echt een goede witlof ham kaas maken, denk dan "Vlaams bruin café". Met houten meubelen en tegels op de grond. Zacht licht en zware pilzen. Want daar komt deze ovenschotel vandaan.
Zoals ik al zei, alles draait om de ham kaas combinatie. Voor deze maaltijd kies je Gruyére. Een licht zoutige Zwitserse kaas, met een nootachtige smaak. Hij is goed stevig, dus je kan hem prima raspen.
In plaats van achterham of schouderham, gebruik je in deze ovenschotel een fijn gesneden rauwe ham, zoals Serrano ham of Prosciutto di Parma. Omdat deze ingrediënten van zichzelf vrij zilt zijn en veel smaak bevatten, hoef je er verder niks aan te te voegen.
Simpel witlof recept voor de oven
Ik houd van makkelijke, lekkere en gezonde recepten. Jij toch ook? Daarom houden we het recept voor dit Vlaamse gerecht eenvoudig. Dit Witlof Ham Kaas is ons favoriete recept uit ons gratis Keto Recepten Weekmenu. Loopt het water je in de mond van dit soort recepten voor de oven, check dan zeker even dit menu.
Hoe lang moet witlof ham kaas in de oven?
Witlof ham kaas gaat ongeveer 25 minuten in de oven. En wat het fijne is aan dit recept, is dat je deze ovenschotel perfect kunt voorbereiden. Als je een diner hebt, hoef je alleen nog maar op het juiste moment de schotel in de oven te schuiven. Dat is handig.
In de oven zonder voorkoken
Ik ken mensen die doen groente in de oven zonder voorkoken. Bij witlof is dat niet zo'n goed idee. De stronkjes blijven dan erg hard en bitter. Door ze voor te koken komt een veel fijnere zoete smaak vrij.
In dit recept koken we de lof stronkjes voor in kippenbouillon. Die smakelijke stap wil je niet overslaan ;-)
Koken met witlof
'Ja maar.... ik kan geen witlof koken, want mijn kinderen houden er niet van...' Daar hebben we wat op gevonden. Wanneer je de witlof schoonmaakt, zorg dan dat je de harde kern er helemaal uit snijdt. Die is bitter en geeft de groente een onprettige bite. Daarna wordt elk half stronkje met ham ingerold. Dat wordt dus geheid smikkelen!
Wil je meer tips over koken met witlof, lees hier even verder. Voor deze post deden we onderzoek naar de bittere smaak die witlof gezond maakt.
Wat eet je bij witlof?
Je kan dit gerecht als koolhydraatarme maaltijd eten. Zoals je ziet aan de voedingswaarden heb je er een goede maaltijd aan. Wil je iets naast de witlof ham kaas serveren, denk dan aan schijfjes gebakken zoete aardappel, gebraden rundvlees of knolselderij puree.
Hiermee zet je samen met je Belgische witlof ham kaas een bourgondische maaltijd op tafel!

Zet je lichaam in vetverbrandingsmodus met Keto!
Wil je snel kilo’s verliezen zonder honger te lijden?
Start met dit gratis Keto Weekmenu en ontdek hoe je lichaam vet leert verbranden in plaats van suiker.
✔️ Ketorecepten voor een hele week
✔️Boost je vetverbranding in 7 dagen
✔️Geen cravings, wel energie en resultaat
MA+ Tips!
Binnenkort vind je bij dit recept een reeks praktische keukentips die je direct kunt toepassen, zelfs zonder toegang tot de volledige bereiding. Zo haal je toch al extra waarde uit onze recepten.
Heropwarmtips: hoe je gerecht ook de volgende dag nog smaakvol blijft.
Budgethacks: slimme bespaartips en voordelige alternatieven.
Bewaartricks: methodes om gerechten langer vers te houden.
Combinatietips: suggesties voor bijgerechten en smaakvolle variaties.
Pro-technieken: inzichten en vaardigheden van ervaren koks.
Slimme inkoop: de beste momenten en plaatsen om voordelig in te kopen.
Exacte kostprijzen: inzicht in de werkelijke kosten van je gerecht.

Zet je lichaam in vetverbrandingsmodus met Keto!
Wil je snel kilo’s verliezen zonder honger te lijden?
Start met dit gratis Keto Weekmenu en ontdek hoe je lichaam vet leert verbranden in plaats van suiker.
✔️ Ketorecepten voor een hele week
✔️Boost je vetverbranding in 7 dagen
✔️Geen cravings, wel energie en resultaat
Deze zijn ook lekker...

Claudia Smet
Bezieler van Makkelijk Afvallen
Met haar jarenlange ervaring en passie voor voeding inspireert ze dagelijks duizenden mensen om gezonder te leven. Dankzij haar duidelijke aanpak en de toegankelijke recepten van Makkelijk Afvallen hebben we al meer dan 150.000 mensen geholpen om niet alleen blijvend af te slanken, maar ook hun energie, bloedsuiker en algemene gezondheid te verbeteren.
Claudia gelooft dat goede voeding méér is dan een getal op de weegschaal — het is de basis voor een krachtig, gelukkig en veerkrachtig leven. Haar missie: jou motiveren om elke dag bewuste keuzes te maken, zonder in te boeten op smaak of plezier.