Tuinbonen gezond?
- Claudia Smet
- 19 aug 2020
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 17 jul

De tuinboon is een peulvrucht. In tegenstelling tot andere bonen en peulvruchten past deze jongen perfect in een koolhydraatarm dieet.
Het is wel een beetje een vergeten groente geworden. Want zeg nou zelf, hoe vaak zet jij nog tuinbonen op tafel?
Misschien komt het omdat ze maar 2 maanden per jaar vers verkrijgbaar zijn. Of je nu voor vers gaat, ingeblikt of uit het vriesvak, hier lees waarom tuinbonen gezond voor je zijn. Én waarom je gelukkig van ze wordt.
Wat zijn tuinbonen ?
Een peulvrucht waar van de zaden, de bonen, worden gegeten. Is directe familie van de sperzieboon, peultje, doperwt en alle andere bonen.
Waarop moet je letten bij het kopen van tuinbonen?
Verse bonen glimmen en voelen stevig. Bij twijfel de bonen openmaken. Het witte bedje aan de binnenzijde moet pluizig en wit zijn. Koop ruim, 1 kg. ongedopt per persoon.
Wanneer zijn tuinbonen beschikbaar ?
De tuinboon is in juni en juli vers uit Nederland verkrijgbaar. Vaak alleen bij de betere supermarkten en speciaalzaken. De rest van het jaar alleen uit het vriesvak of conserven-schap.
Waarom zijn tuinbonen gezond?
Afvallen. Bonen en peulvruchten bevatten relatief veel koolhydraten. Maar wel de goede; vezels! Ook tuinbonen zijn vezelrijk. Vezels zorgen voor een voldaan gevoel na de maaltijd. Hierdoor eet je minder snel te veel. Omdat tuinbonen een redelijke hoeveelheid van veel verschillende vitaminen en mineralen bevat, ben je hiermee dus goed bezig. Bovendien zorgen deze vezels voor een verlaagd risico op kanker, hartziekte en werkt het gunstige voor mensen met diabetes type 2.
Geluk. In tuinbonen kom je veel L-dopa tegen. Dit is een voorloper van dopamine. Dit is een neurotransmitter die ook wel het gelukshormoon wordt genoemd. Daar word je dus bij van. Ook helpt dopamine bij het tegengaan van Ziekte van Parkinson.
Hartziekte. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig bonen eten, een lager LDL (slecht) cholesterolgehalte hebben. Een lager cholesterolgehalte vermindert het risico op hartziekte en -falen. Bovendien zijn bonen en dus ook tuinbonen gezond, omdat ze bijdragen aan een lagere bloeddruk en hogere HDL (goed) cholesterolwaarden.
Diabetes type 2. Bonen helpen mensen die te kampen hebben met diabetes type 2. Ze bevatten weel vezel en hebben een lage glycemische index. In deze post lees je hoe de GI van een levensmiddel bepaalt.
Dit zorgt voor een geleidelijke stijging van de bloedsuikerspiegel, waardoor de diabetes onder controle blijft. Mensen die regelmatig bonen eten verlagen hun bloedsuikerspiegel en insuline waarden.
Feitjes en kennis
Tuinbonen koken
Tuinbonen kan je koken, stoven en stomen. Afhankelijk van de grootte is de kooktijd 5 tot 10 minuten. Verse boontjes zijn eerder klaar dat oude. Hoe korter je de boon bereid, hoe knapperiger hij blijft. Bovendien gaat bij het kookproces veel van de vitamine C verloren. Stoven en smoren kost tussen de 10 en 15 minuten.
Voor het gemak doe je ze 6 minuutjes in de magnetron en klaar is Kees.
Schoonmaken
Ga je verse tuinbonen schoonmaken, dan druk je met de duim de schil open. De bonen vallen er als het goed is uit. Als de boon wat ouder of stugger is, helpt een mesje natuurlijk ook.
Dubbeldoppen
Met het dubbeldoppen van tuinbonen haal je het stevige, bittere velletje van de boon. Wat je overhoudt is een frisgroene boontje met een zoetige smaak.
Voor het dubbeldoppen kook je de bonen 5 tot 10 minuten. Even
laten afkoelen. Met een schep mesje maak je een sneetje in de ronde kopse kant.Je knijpt nu zo de boon eruit.
Het is een tijdrovende karwei en je gooit wel een deel van je oogst weg. Maar de smaak is heerlijk. In exclusieve restaurants maken ze hier een puree van. Daar moet je dus wel geduld voor hebben.
Alles eten!
Als je zelf tuinbonen verbouwt, maak dan eens een salade met jonge blaadjes en peultjes. Die kan je gewoon eten en hebben een nootachtige smaak. De tuinboon zelf kan je nooit rauw eten.
Voedingswaarde van tuinbonen
Energie | 51 kcal | Energie | 211 kJ |
Koolh. | 4 g | Vet | 0 g |
Eiwit | 5 g | Suikers | 0 g |
Vitamines
Vit. A | 0,019 mg | Vit. B11 | 150 µg |
Vit. B1 | 0,1 mg | Vit. C | 80 mg |
Vit. B2 | 0,15 mg | Vit. K | 11,4 µg |
Mineralen
Natrium | 5 mg | Ijzer | 0,9 mg |
Kalium | 400 mg | Magnesium | 28 mg |
Calcium | 20 mg | Koper | 0,11 mg |
Fosfor | 100 mg | Zink | 0,9 mg |
De voedingswaarden per 100 gram.
Koolhydraatarme recepten met tuinbonen
Met deze zomerse lunch waan je je zo in Italië. Heb jij koolhydraatarm brood op de plank, maak er dan een bruschetta van.
Met deze fris-groene vegetarische tuinbonensoep zet je in een wip een heerlijk voorgerecht op tafel. Samen met een sneetje Kha brood ook heel geschikt als lunch.
Deze salade vult goed en is super gezond. Dubbel gedopte tuinbonen hebben een schitterende kleur en ze smaken lekker zoet. Bij haast mag je ze ook uit een blikje halen.







Opmerkingen