top of page

Makkelijke Baba Ganoush: Libanese dip met aubergines en knoflook

Op naar de zomer met dit Libanees recept. Deze dip van aubergines, knoflook en citroen is koolhydraatarm en zit bomvol smaak.

Tussendoor

4

90 min.

4.1 G Koolhydraten

kCal

92.6

Koolhydraten

4.1 G

Vetten

7.1 G

Eiwitten

1.7 G

Romige Baba Ganoush van geroosterde aubergine met tahini, granaatappelpitjes en peterselie – gezond en smaakvol Midden-Oosters tussendoortje.

De smaken van Lebanon op je bord.

Meer resultaat nodig?

Ontdek enkele van onze premium boeken & programma’s

Laat gratis recepten je motiveren, maar bereik resultaat met onze bewezen methodes.

ma-popup-v3.jpg

30€ SHOPPEN

60€ KRIJGEN

BETER WORDT HET NIET

Klinkt bijna illegaal. Maar tot 31 juli mag het. Koop eender welke mix van boeken, e-books of programma’s

🎁 En je krijgt een supplementenpakket cadeau t.w.v. €30

Ingrediënten

  • 1 aubergine

  • 2 el olijfolie extra vierge

  • 1/3 tl zout

  • 1 tl komijnpoeder

  • 1/3 tl paprikapoeder gerookt

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 el tahini

  • ½ citroen

  • 2 takjes peterselie

  • 1 el granaatappelpitjes

Instructies

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden Celsius.

  • Halveer de aubergine. Snijd met een mes ruitjes aan de binnenkant van de aubergine en prik met een vork een aantal gaatjes aan de buitenkant. Besmeer aan beide kanten met olijfolie, zout en kruiden.

  • Leg met de binnenkant naar beneden op een met pakpapier beklede bakplaat en bak 45 minuten in de oven.

  • Verpak de knoflook in aluminiumfolie, leg bij de aubergine in de oven om te poffen.

  • Haal de aubergine uit de oven en schep het vruchtvlees (als dit lekker zacht geworden is) uit de schil.

  • Pel de knoflook.

  • Mix het vruchtvlees van de aubergine, knoflook, tahini, overige olie, 1 el citroensap en citroenzeste in een blender of keukenmachine tot een grove dip.

  • Hak de peterselie grof.

  • Garneer de baba ganoush met peterselie en granaatappelpitjes.

  • Serveer met je favoriete rauwkost, eet smakelijk!

ma-popup-v3.jpg

30€ SHOPPEN

60€ KRIJGEN

BETER WORDT HET NIET

Klinkt bijna illegaal. Maar tot 31 juli mag het. Koop eender welke mix van boeken, e-books of programma’s

🎁 En je krijgt een supplementenpakket cadeau t.w.v. €30

Ingrediënten

  • 1 aubergine

  • 2 el olijfolie extra vierge

  • 1/3 tl zout

  • 1 tl komijnpoeder

  • 1/3 tl paprikapoeder gerookt

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 el tahini

  • ½ citroen

  • 2 takjes peterselie

  • 1 el granaatappelpitjes

MA+ Content – Jouw Slimme Recepten-Platform

Onbeperkt alle informatie bekijken voor de
prijs van één tas koffie?

280+ intelligente recepten met:
- Vermelding allergenen 
- Bereiding met airfryer, oven of thermomix

- Budget-optimalisatie en inkooptips

- Gezondheidstips  Maandelijks vernieuwd. Gratis bij het abonnement op Makkelijk Afvallen App

Instructies

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 graden Celsius.

  • Halveer de aubergine. Snijd met een mes ruitjes aan de binnenkant van de aubergine en prik met een vork een aantal gaatjes aan de buitenkant. Besmeer aan beide kanten met olijfolie, zout en kruiden.

  • Leg met de binnenkant naar beneden op een met pakpapier beklede bakplaat en bak 45 minuten in de oven.

  • Verpak de knoflook in aluminiumfolie, leg bij de aubergine in de oven om te poffen.

  • Haal de aubergine uit de oven en schep het vruchtvlees (als dit lekker zacht geworden is) uit de schil.

  • Pel de knoflook.

  • Mix het vruchtvlees van de aubergine, knoflook, tahini, overige olie, 1 el citroensap en citroenzeste in een blender of keukenmachine tot een grove dip.

  • Hak de peterselie grof.

  • Garneer de baba ganoush met peterselie en granaatappelpitjes.

  • Serveer met je favoriete rauwkost, eet smakelijk!

ma-popup-v3.jpg

30€ SHOPPEN

60€ KRIJGEN

BETER WORDT HET NIET

Klinkt bijna illegaal. Maar tot 31 juli mag het. Koop eender welke mix van boeken, e-books of programma’s

🎁 En je krijgt een supplementenpakket cadeau t.w.v. €30

Tips!

Deze Baba Ganoush zit bomvol smaak. Vele keren beter dan de dipjes die te koop zijn bij de Albert Heijn en Jumbo, al zeggen we het zelf. Dit gerechtje scoort op elke tafel. Serveer bijvoorbeeld als luxe voorgerechtje tijdens de feestdagen.


Hoe maak je Baba Ganoush?

Voor een traditionele Baba Ganoush worden de aubergines boven een open vuurtje geroosterd, zodat het vruchtvlees een lekker gerookt smaakje krijgt. Niet iedereen heeft altijd een BBQ ter beschikking, dus hebben wij gerookte paprikapoeder toegevoegd en de aubergine in de oven geroosterd. Dit geeft net zo'n lekker rooksmaakje en ook meteen een feestelijk kleurtje.

Dit Libanese gerecht is een reflectie van de streek van afkomst. Baba Ganoush ontstond door een combinatie van de rijke gewassen: rijpe aubergines, heerlijk sappige citroenen, fruitige olijfolie en een vleugje knoflook (bron).


Hoe gebruik je dit Libanees recept?

Baba Ganoush maakt meestal deel uit van een groter Libanees recept, een mezze. Een mezze is een selectie aan warme en koude dips en hapjes die voor een maaltijd word geserveerd.

Bijna onmisbaar, want een mezze is ook heel lekker zonder brood in een koolhydraatarme variant. Tijdens de eerste gang van je koolhydraatarme (kerst)diner stellen dan ook voor om het volgende te serveren:

  • Falafel van kikkererwten

  • Hummus met rode biet

  • Olijven

  • Baba Ganoush

  • Een bord met een mooie selectie aan (rauwe) groenten, in allerlei kleuren en maten, om mee te dippen.


    Denk aan struikjes bloemkool, komkommer- en wortelstokjes, paprika en selderij.

Lekker gezellig met z’n allen tafelen en hapjes delen. Een betere feestdag bestaat niet.


Hoelang blijft Baba Ganoush goed?

De Baba Ganoush kun je gerust van tevoren maken. Het blijft 3-5 dagen goed in de koelkast. Persoonlijk zou ik het zo snel mogelijk opeten, want dan is het natuurlijk het lekkerst :)

Is jouw buikje ook weer lekker rond gegeten? Doen we allemaal wel eens en moet ook zo af en toe kunnen. Zorg dat je de draad weer oppakt. Neem het Koolhydraatarm 50 dagen programma erbij en geef jezelf weer een nieuwe kans. Klik hier.

Zet je vetverbranding ‘aan’ met het Keto weekmenu

Snel afvallen zónder honger?
Met dit gratis Keto Weekmenu leer je hoe je lichaam vet als brandstof gebruikt in plaats van suiker.
✔️ 7 dagen ketorecepten + boodschappenlijst
✔️ Boost je energie en vetverbranding
✔️ Geen cravings, wél controle en resultaat

MA+ Tips!

Binnenkort vind je bij dit recept een reeks praktische keukentips die je direct kunt toepassen, zelfs zonder toegang tot de volledige bereiding. Zo haal je toch al extra waarde uit onze recepten.


  • Heropwarmtips: hoe je gerecht ook de volgende dag nog smaakvol blijft.

  • Budgethacks: slimme bespaartips en voordelige alternatieven.

  • Bewaartricks: methodes om gerechten langer vers te houden.

  • Combinatietips: suggesties voor bijgerechten en smaakvolle variaties.

  • Pro-technieken: inzichten en vaardigheden van ervaren koks.

  • Slimme inkoop: de beste momenten en plaatsen om voordelig in te kopen.

  • Exacte kostprijzen: inzicht in de werkelijke kosten van je gerecht.

Zet je vetverbranding ‘aan’ met het Keto weekmenu

Snel afvallen zónder honger?
Met dit gratis Keto Weekmenu leer je hoe je lichaam vet als brandstof gebruikt in plaats van suiker.
✔️ 7 dagen ketorecepten + boodschappenlijst
✔️ Boost je energie en vetverbranding
✔️ Geen cravings, wél controle en resultaat

Tips!

Deze Baba Ganoush zit bomvol smaak. Vele keren beter dan de dipjes die te koop zijn bij de Albert Heijn en Jumbo, al zeggen we het zelf. Dit gerechtje scoort op elke tafel. Serveer bijvoorbeeld als luxe voorgerechtje tijdens de feestdagen.


Hoe maak je Baba Ganoush?

Voor een traditionele Baba Ganoush worden de aubergines boven een open vuurtje geroosterd, zodat het vruchtvlees een lekker gerookt smaakje krijgt. Niet iedereen heeft altijd een BBQ ter beschikking, dus hebben wij gerookte paprikapoeder toegevoegd en de aubergine in de oven geroosterd. Dit geeft net zo'n lekker rooksmaakje en ook meteen een feestelijk kleurtje.

Dit Libanese gerecht is een reflectie van de streek van afkomst. Baba Ganoush ontstond door een combinatie van de rijke gewassen: rijpe aubergines, heerlijk sappige citroenen, fruitige olijfolie en een vleugje knoflook (bron).


Hoe gebruik je dit Libanees recept?

Baba Ganoush maakt meestal deel uit van een groter Libanees recept, een mezze. Een mezze is een selectie aan warme en koude dips en hapjes die voor een maaltijd word geserveerd.

Bijna onmisbaar, want een mezze is ook heel lekker zonder brood in een koolhydraatarme variant. Tijdens de eerste gang van je koolhydraatarme (kerst)diner stellen dan ook voor om het volgende te serveren:

  • Falafel van kikkererwten

  • Hummus met rode biet

  • Olijven

  • Baba Ganoush

  • Een bord met een mooie selectie aan (rauwe) groenten, in allerlei kleuren en maten, om mee te dippen.


    Denk aan struikjes bloemkool, komkommer- en wortelstokjes, paprika en selderij.

Lekker gezellig met z’n allen tafelen en hapjes delen. Een betere feestdag bestaat niet.


Hoelang blijft Baba Ganoush goed?

De Baba Ganoush kun je gerust van tevoren maken. Het blijft 3-5 dagen goed in de koelkast. Persoonlijk zou ik het zo snel mogelijk opeten, want dan is het natuurlijk het lekkerst :)

Is jouw buikje ook weer lekker rond gegeten? Doen we allemaal wel eens en moet ook zo af en toe kunnen. Zorg dat je de draad weer oppakt. Neem het Koolhydraatarm 50 dagen programma erbij en geef jezelf weer een nieuwe kans. Klik hier.

Zet je vetverbranding ‘aan’ met het Keto weekmenu

Snel afvallen zónder honger?
Met dit gratis Keto Weekmenu leer je hoe je lichaam vet als brandstof gebruikt in plaats van suiker.
✔️ 7 dagen ketorecepten + boodschappenlijst
✔️ Boost je energie en vetverbranding
✔️ Geen cravings, wél controle en resultaat

MA+ Tips!

Binnenkort vind je bij dit recept een reeks praktische keukentips die je direct kunt toepassen, zelfs zonder toegang tot de volledige bereiding. Zo haal je toch al extra waarde uit onze recepten.


  • Heropwarmtips: hoe je gerecht ook de volgende dag nog smaakvol blijft.

  • Budgethacks: slimme bespaartips en voordelige alternatieven.

  • Bewaartricks: methodes om gerechten langer vers te houden.

  • Combinatietips: suggesties voor bijgerechten en smaakvolle variaties.

  • Pro-technieken: inzichten en vaardigheden van ervaren koks.

  • Slimme inkoop: de beste momenten en plaatsen om voordelig in te kopen.

  • Exacte kostprijzen: inzicht in de werkelijke kosten van je gerecht.

Zet je vetverbranding ‘aan’ met het Keto weekmenu

Snel afvallen zónder honger?
Met dit gratis Keto Weekmenu leer je hoe je lichaam vet als brandstof gebruikt in plaats van suiker.
✔️ 7 dagen ketorecepten + boodschappenlijst
✔️ Boost je energie en vetverbranding
✔️ Geen cravings, wél controle en resultaat

Deze zijn ook lekker...

Recept afbeelding

Gentse waterzooi met koolraap

Waterzooi is de soep waarmee Vlaamse oma's generaties hebben gevoed – warm, voedzaam,...

Recept afbeelding

Koolhydraatarme wraps

Met dit basisrecept maak je perfecte koolhydraatarme wraps. Glutenvrij, buigzaam en slechts 2g...

Recept afbeelding

Glutenvrije Appelcake met Kaneel – Ook Koolhydraatarm & Suikervrij

Die geur van warme appel en kaneel die door je huis trekt als deze cake in de oven staat......

menopauze-landing-claudia-hero.jpg

Claudia Smet

Bezieler van Makkelijk Afvallen

Dit recept is onderdeel van de Makkelijk Afvallen app – dé voedingsapp voor duurzaam afvallen.

Wat de app aanbiedt:

✓ 2000+ recepten (Koolhydraatarm, Keto, Makkelijk gezond)

✓ Gepersonaliseerde weekmenu's + boodschappenlijsten

✓ Opvolging van je voortgang & resultaten

✓ Live chat met MA Coach ✓ Barcodescanner

✓ Community van vrouwen ✓ Exclusieve kortingen op gezonde producten

✓ Toegang tot de MA+ Content

 

Alles wat je nodig hebt om je doelen te bereiken – in één app.

Gezonde ingrediënten
Gezonde ingrediënten

Makkelijk Afvallen App

Rate dit recept
Beoordeeld met 0 uit 5 sterren.
Nog geen beoordelingen

Geef je score*
Deel je gedachtenPlaats de eerste opmerking.
bottom of page