top of page

Eenvoudig tomatensoep recept om zelf te maken.

Vergeet bliksoep – deze zelfgemaakte tomatensoep is koolhydraatarm (slechts 8g KH per portie), glutenvrij, budgetvriendelijk (€2,31 per portie) en klaar in 25 minuten. De combinatie van verse tomaten, room en een vleugje pumpkin spice maakt dit een verwarmend, romig en verrassend smaakvol gerecht. Perfect als lunch, voorgerecht of light diner.

Lunch

1

20 min.

8.9 G Koolhydraten

kCal

232

Koolhydraten

8.9 G

Vetten

18.4 G

Eiwitten

5.7 G

Romige koolhydraatarme tomatensoep met verse basilicum en kaas

Maak je eigen tomatensoep, super eenvoudig en heel gezond!

Meer resultaat nodig?

Ontdek enkele van onze premium boeken & programma’s

Laat gratis recepten je motiveren, maar bereik resultaat met onze bewezen methodes.

ma-popup-v3.jpg

30€ SHOPPEN

60€ KRIJGEN

BETER WORDT HET NIET

Klinkt bijna illegaal. Maar tot 31 juli mag het. Koop eender welke mix van boeken, e-books of programma’s

🎁 En je krijgt een supplementenpakket cadeau t.w.v. €30

Ingrediënten

  • 300 gram tomaat in stukjes gesneden

  • 50 gram ui, in halve ringen gesneden

  • 10 gram knoflook (2 teentjes)

  • 300 ml Bouillon kip of vegetarisch

  • 100 ml room

  • 50 gram gezouten boter

  • 30 gram parmezaanse kaas 

  • ½ theelepel Zwarte peper

  • ½ theelepel gerookte paprikapoeder

  • 1 theelepel pumpkin spice mix

  • Blaadje basilicum ter garnering

Allergenen: Dit gerecht bevat melk


  • Histamines: Ja

  • Exorfines: Ja 

  • Nachtschades: Ja 



Instructies

  • Smelt de boter in een zware saus- of soeppan. Karameliseer de ui in de gesmolten boter op een laag vuur tot glazig en lichtbruin.

  • Voeg de knoflook toe. Wanneer deze bruin wordt voeg de tomaten toe en bak even mee. Sluit nu de pan af met het deksel en laat 5 minuten zachtjes koken.

  • Schenk 1/3 van de bouillon bij de tomaten en voeg de kruiden toe. Laat koken voor 10 minuten. Roer elke 3 minuten.

  • Pureer de soep met een blender tot een egale massa ontstaat. Voeg voor de gewenste dikte meer bouillon toe. Voeg room toe, roer door en warm op.

  • Serveer de soep met geraspte kaas en fijngesneden blaadjes basilicum.

ma-popup-v3.jpg

30€ SHOPPEN

60€ KRIJGEN

BETER WORDT HET NIET

Klinkt bijna illegaal. Maar tot 31 juli mag het. Koop eender welke mix van boeken, e-books of programma’s

🎁 En je krijgt een supplementenpakket cadeau t.w.v. €30

Ingrediënten

  • 300 gram tomaat in stukjes gesneden

  • 50 gram ui, in halve ringen gesneden

  • 10 gram knoflook (2 teentjes)

  • 300 ml Bouillon kip of vegetarisch

  • 100 ml room

  • 50 gram gezouten boter

  • 30 gram parmezaanse kaas 

  • ½ theelepel Zwarte peper

  • ½ theelepel gerookte paprikapoeder

  • 1 theelepel pumpkin spice mix

  • Blaadje basilicum ter garnering

Allergenen: Dit gerecht bevat melk


  • Histamines: Ja

  • Exorfines: Ja 

  • Nachtschades: Ja 



MA+ Content – Jouw Slimme Recepten-Platform

Onbeperkt alle informatie bekijken voor de
prijs van één tas koffie?

280+ intelligente recepten met:
- Vermelding allergenen 
- Bereiding met airfryer, oven of thermomix

- Budget-optimalisatie en inkooptips

- Gezondheidstips  Maandelijks vernieuwd. Gratis bij het abonnement op Makkelijk Afvallen App

Instructies

  • Smelt de boter in een zware saus- of soeppan. Karameliseer de ui in de gesmolten boter op een laag vuur tot glazig en lichtbruin.

  • Voeg de knoflook toe. Wanneer deze bruin wordt voeg de tomaten toe en bak even mee. Sluit nu de pan af met het deksel en laat 5 minuten zachtjes koken.

  • Schenk 1/3 van de bouillon bij de tomaten en voeg de kruiden toe. Laat koken voor 10 minuten. Roer elke 3 minuten.

  • Pureer de soep met een blender tot een egale massa ontstaat. Voeg voor de gewenste dikte meer bouillon toe. Voeg room toe, roer door en warm op.

  • Serveer de soep met geraspte kaas en fijngesneden blaadjes basilicum.

ma-popup-v3.jpg

30€ SHOPPEN

60€ KRIJGEN

BETER WORDT HET NIET

Klinkt bijna illegaal. Maar tot 31 juli mag het. Koop eender welke mix van boeken, e-books of programma’s

🎁 En je krijgt een supplementenpakket cadeau t.w.v. €30

Tips!

Ik had het overschat. Het maken van een perfecte tomatensoep is absoluut kunstig, maar ik dacht dat het echt iets heel moeilijks was. Misschien heb ik de herinneringen uit mijn kinderjaren iets te hoog op een voetstuk staan of te veel Bertoli reclames gezien. Je weet wel, waarin grote mama's met imposante pannen voor de hele straat tomaten omtoveren tot een weldadige soep. Wat blijkt, dat kan jij dus ook. Voor jezelf. Of je gezin. En het kost je nog geen half uur met dit eenvoudige tomatensoep recept.


Welke soort verse tomaten zijn het beste voor tomatensoep


Wat bleek nou het geheim van een eenvoudige tomatensoep zelf maken? Een goede soep, valt of staat met... goede ingrediënten. Nu zijn er in de gemiddelde supermarkt minstens 6 soorten tomaten te vinden. Als jij mij dan vraagt; "welke tomatensoort is de beste voor deze soep?", dan is mijn antwoord: "de lekkerste!"


Want veel tomaten hebben simpelweg geen smaak... Die maken dus ook geen lekkere soep. Laat bijvoorbeeld de standaard ronde tomaat vooral liggen. Veel lekkerder zijn bijvoorbeeld trostomaten, met Tasty Tom als bekendste smaakmaker. Romatomaten zijn ook erg smakelijk en zijn iets minder zoet. Ook de vlezige Cour de Bouf maakt een heerlijke soep!


Ma's Tip: aan de geur van een tomaat ruik je vaak al hoe hij smaakt. Laat je kritische neus z'n werk doen.

Mijn ervaring is dat tomaten uit eigen tuin vaak het lekkerst zijn, dus als je een zonnig plekje op het zuiden hebt, zou ik zeker een poging wagen.


Eenvoudig de lekkerste soep zelf maken


Wil je tomatensoep zelf maken, dan heb ik, voordat je aan de slag gaat, nog een paar tips voor een extra lekkere soep:


  • Laat de tomaten in een papieren zak goed doorrijpen. Dan hebben ze de meeste smaak.

  • Hoe langer de tomaten in de pan sudderen hoe meer smaak er vrijkomt.

  • Waarom is mijn soep niet rood? Misschien ben je een beetje teleurgesteld wanneer je geen dieprode tomatensoep aantreft in de pan. Dit komt door de concentratie aan tomaten. Die is lager dan bijvoorbeeld in puree. De room zorgt ervoor dat de soep nog lichter wordt.

  • Als je een beetje vals wilt spelen kan je er een scheut tomatensap of -puree aan toevoegen. De soep wordt dan roder van kleur en je hebt snel meer volume.

  • Ons smaakgeheim is de pumpin spice mix. Deze hippe mix wordt veel gebruikt in cakes en taarten of als topping van je latte. Het bestaat uit nootmuskaat, foelie, kardemom, kruidnagel, koriander, gemberpoeder en kaneel.

  • Heb je deze mix niet in huis, experimenteer dan zelf met de kruiden die je wel hebt!


Tomatensoep koolhydraatarm?


Deze soep bestaat slechts 8 koolhydraten. Dit is op basis van 3 porties. Kook je de soep meer in, dan zullen er meer koolhydraten per kommetje overblijven. Verdeel je de soep over meer porties dan heb je er natuurlijk weer minder. Zo maak je van je soep dus ook een gezond tussendoortje.


In elk geval kan je deze soep prima meenemen naar je werk voor een hartige lunch, samen met een snee koolhydraatarm pompoen brood of een Kha cracker.

Veel lunchplezier met dit tomatensoep recept!

Start jouw koolhydraatarme reset – zónder honger of gedoe

Download gratis dit koolhydraatarme weekmenu met makkelijke recepten en complete boodschappenlijst.


✔️Verlies snel je eerste kilo’s
✔️Eet lekker, voel je voldaan
✔️Makkelijk vol te houden – ook op drukke dagen

MA+ Tips!

Heropwarmtip


  • Warm de soep op in een pannetje op laag vuur, roer regelmatig. De room kan schiften bij te hoge temperatuur.


  • Magnetron: 2-3 minuten op 600W, roer tussendoor.


Budgethack


Koop tomaten in seizoen (zomer) en vries ze in porties in – zo heb je het hele jaar door betaalbare, smaakvolle tomaten. Diepvries trostomaten kosten €2,50/kg vs €4+ vers in winter.


Bewaartrick


  • Koelkast: luchtdicht bewaren, max. 3-4 dagen.

  • Invriezen: perfect mogelijk! Vries in porties in (laat 2cm ruimte voor uitzetting).

  • Houdbaar tot 3 maanden. Ontdooi langzaam in de koelkast of direct opwarmen in een pan.


Combinatie-idee


Serveer met koolhydraatarm pompoenbrood, Kha crackers of een frisse salade.


👉 In de app zie je direct hoe tomatensoep in een compleet dagmenu past met bijpassende recepten.


Pro-keukenhack


Smaakgeheim: Laat de tomaten minstens 10 minuten sudderen – hoe langer, hoe meer smaak.


Rode kleur? Voeg 2 el tomatenpuree toe voor een dieprodere kleur.




Extra gezondheid


Tomaten bevatten lycopeen, een krachtige antioxidant die je cellen beschermt. Door verhitting wordt lycopeen 2-3x beter opneembaar! Deze soep ondersteunt je immuunsysteem (vitamine C), hart & vaten (kalium) en huidgezondheid. De room levert vet voor opname van vetoplosbare vitamines.


Slowcooker-shortcut


  • Doe alle ingrediënten (behalve room en kaas) in de slowcooker.

  • Kook 3-4 uur op laag.

  • Pureer, voeg room en kaas toe – ultiem romig en nóg meer smaak door lang sudderen.

  • Perfect voor meal prep!


Thermomix-hack


  • Snijd ui en knoflook grof

  • Pulse 5 sec/snelheid 5.

  • Bak 3 min/100°C/snelheid 1 met boter.

  • Voeg tomaten, kruiden en bouillon toe.

  • Kook 12 min/100°C/snelheid 1.

  • Pureer 30 sec/snelheid 9.

  • Voeg room en kaas toe, mix 10 sec/snelheid 4


    Resultaat romige soep zonder gedoe!


Start jouw koolhydraatarme reset – zónder honger of gedoe

Download gratis dit koolhydraatarme weekmenu met makkelijke recepten en complete boodschappenlijst.


✔️Verlies snel je eerste kilo’s
✔️Eet lekker, voel je voldaan
✔️Makkelijk vol te houden – ook op drukke dagen

Tips!

Ik had het overschat. Het maken van een perfecte tomatensoep is absoluut kunstig, maar ik dacht dat het echt iets heel moeilijks was. Misschien heb ik de herinneringen uit mijn kinderjaren iets te hoog op een voetstuk staan of te veel Bertoli reclames gezien. Je weet wel, waarin grote mama's met imposante pannen voor de hele straat tomaten omtoveren tot een weldadige soep. Wat blijkt, dat kan jij dus ook. Voor jezelf. Of je gezin. En het kost je nog geen half uur met dit eenvoudige tomatensoep recept.


Welke soort verse tomaten zijn het beste voor tomatensoep


Wat bleek nou het geheim van een eenvoudige tomatensoep zelf maken? Een goede soep, valt of staat met... goede ingrediënten. Nu zijn er in de gemiddelde supermarkt minstens 6 soorten tomaten te vinden. Als jij mij dan vraagt; "welke tomatensoort is de beste voor deze soep?", dan is mijn antwoord: "de lekkerste!"


Want veel tomaten hebben simpelweg geen smaak... Die maken dus ook geen lekkere soep. Laat bijvoorbeeld de standaard ronde tomaat vooral liggen. Veel lekkerder zijn bijvoorbeeld trostomaten, met Tasty Tom als bekendste smaakmaker. Romatomaten zijn ook erg smakelijk en zijn iets minder zoet. Ook de vlezige Cour de Bouf maakt een heerlijke soep!


Ma's Tip: aan de geur van een tomaat ruik je vaak al hoe hij smaakt. Laat je kritische neus z'n werk doen.

Mijn ervaring is dat tomaten uit eigen tuin vaak het lekkerst zijn, dus als je een zonnig plekje op het zuiden hebt, zou ik zeker een poging wagen.


Eenvoudig de lekkerste soep zelf maken


Wil je tomatensoep zelf maken, dan heb ik, voordat je aan de slag gaat, nog een paar tips voor een extra lekkere soep:


  • Laat de tomaten in een papieren zak goed doorrijpen. Dan hebben ze de meeste smaak.

  • Hoe langer de tomaten in de pan sudderen hoe meer smaak er vrijkomt.

  • Waarom is mijn soep niet rood? Misschien ben je een beetje teleurgesteld wanneer je geen dieprode tomatensoep aantreft in de pan. Dit komt door de concentratie aan tomaten. Die is lager dan bijvoorbeeld in puree. De room zorgt ervoor dat de soep nog lichter wordt.

  • Als je een beetje vals wilt spelen kan je er een scheut tomatensap of -puree aan toevoegen. De soep wordt dan roder van kleur en je hebt snel meer volume.

  • Ons smaakgeheim is de pumpin spice mix. Deze hippe mix wordt veel gebruikt in cakes en taarten of als topping van je latte. Het bestaat uit nootmuskaat, foelie, kardemom, kruidnagel, koriander, gemberpoeder en kaneel.

  • Heb je deze mix niet in huis, experimenteer dan zelf met de kruiden die je wel hebt!


Tomatensoep koolhydraatarm?


Deze soep bestaat slechts 8 koolhydraten. Dit is op basis van 3 porties. Kook je de soep meer in, dan zullen er meer koolhydraten per kommetje overblijven. Verdeel je de soep over meer porties dan heb je er natuurlijk weer minder. Zo maak je van je soep dus ook een gezond tussendoortje.


In elk geval kan je deze soep prima meenemen naar je werk voor een hartige lunch, samen met een snee koolhydraatarm pompoen brood of een Kha cracker.

Veel lunchplezier met dit tomatensoep recept!

Start jouw koolhydraatarme reset – zónder honger of gedoe

Download gratis dit koolhydraatarme weekmenu met makkelijke recepten en complete boodschappenlijst.


✔️Verlies snel je eerste kilo’s
✔️Eet lekker, voel je voldaan
✔️Makkelijk vol te houden – ook op drukke dagen

MA+ Tips!

Heropwarmtip


  • Warm de soep op in een pannetje op laag vuur, roer regelmatig. De room kan schiften bij te hoge temperatuur.


  • Magnetron: 2-3 minuten op 600W, roer tussendoor.


Budgethack


Koop tomaten in seizoen (zomer) en vries ze in porties in – zo heb je het hele jaar door betaalbare, smaakvolle tomaten. Diepvries trostomaten kosten €2,50/kg vs €4+ vers in winter.


Bewaartrick


  • Koelkast: luchtdicht bewaren, max. 3-4 dagen.

  • Invriezen: perfect mogelijk! Vries in porties in (laat 2cm ruimte voor uitzetting).

  • Houdbaar tot 3 maanden. Ontdooi langzaam in de koelkast of direct opwarmen in een pan.


Combinatie-idee


Serveer met koolhydraatarm pompoenbrood, Kha crackers of een frisse salade.


👉 In de app zie je direct hoe tomatensoep in een compleet dagmenu past met bijpassende recepten.


Pro-keukenhack


Smaakgeheim: Laat de tomaten minstens 10 minuten sudderen – hoe langer, hoe meer smaak.


Rode kleur? Voeg 2 el tomatenpuree toe voor een dieprodere kleur.




Extra gezondheid


Tomaten bevatten lycopeen, een krachtige antioxidant die je cellen beschermt. Door verhitting wordt lycopeen 2-3x beter opneembaar! Deze soep ondersteunt je immuunsysteem (vitamine C), hart & vaten (kalium) en huidgezondheid. De room levert vet voor opname van vetoplosbare vitamines.


Slowcooker-shortcut


  • Doe alle ingrediënten (behalve room en kaas) in de slowcooker.

  • Kook 3-4 uur op laag.

  • Pureer, voeg room en kaas toe – ultiem romig en nóg meer smaak door lang sudderen.

  • Perfect voor meal prep!


Thermomix-hack


  • Snijd ui en knoflook grof

  • Pulse 5 sec/snelheid 5.

  • Bak 3 min/100°C/snelheid 1 met boter.

  • Voeg tomaten, kruiden en bouillon toe.

  • Kook 12 min/100°C/snelheid 1.

  • Pureer 30 sec/snelheid 9.

  • Voeg room en kaas toe, mix 10 sec/snelheid 4


    Resultaat romige soep zonder gedoe!


Start jouw koolhydraatarme reset – zónder honger of gedoe

Download gratis dit koolhydraatarme weekmenu met makkelijke recepten en complete boodschappenlijst.


✔️Verlies snel je eerste kilo’s
✔️Eet lekker, voel je voldaan
✔️Makkelijk vol te houden – ook op drukke dagen

Deze zijn ook lekker...

Recept afbeelding

Gebakken Halloumi Salade – Fris, Krokant & Keto

Een voedzame salade met warme, krokante halloumi, een frisse mix van groenten en een...

Recept afbeelding

Gebakken Tofu met spinazie en olijven

Denk je dat tofu saai is? Deze knapperige gebakken tofu met mediterrane smaken bewijst het...

Recept afbeelding

Bananenpannenkoeken met Fruit

Deze bananenpannenkoeken zijn perfect voor wie gezond wil genieten. Zonder bloem, zonder...

menopauze-landing-claudia-hero.jpg

Claudia Smet

Bezieler van Makkelijk Afvallen

Dit recept is onderdeel van de Makkelijk Afvallen app – dé voedingsapp voor duurzaam afvallen.

Wat de app aanbiedt:

✓ 2000+ recepten (Koolhydraatarm, Keto, Makkelijk gezond)

✓ Gepersonaliseerde weekmenu's + boodschappenlijsten

✓ Opvolging van je voortgang & resultaten

✓ Live chat met MA Coach ✓ Barcodescanner

✓ Community van vrouwen ✓ Exclusieve kortingen op gezonde producten

✓ Toegang tot de MA+ Content

 

Alles wat je nodig hebt om je doelen te bereiken – in één app.

Gezonde ingrediënten
Gezonde ingrediënten

Makkelijk Afvallen App

Rate dit recept
Beoordeeld met 0 uit 5 sterren.
Nog geen beoordelingen

Geef je score*
Deel je gedachtenPlaats de eerste opmerking.
bottom of page