top of page

Tomatensaus | Basisrecept met 5 ingrediënten

Deze fluweelzachte tomatensaus met oregano en knoflook is veelzijdig in te zetten voor koolhydraatarme pizza's en pasta's. Krachtige smaken en suikervrij!

Bijgerecht

4

25 min.

10 G Koolhydraten

kCal

96

Koolhydraten

10 G

Vetten

6 G

Eiwitten

2 G

Zelfgemaakte basis tomatensaus met passata en knoflook – Italiaanse saus voor pasta, pizza en ovenschotels

Deze fluweelzachte tomatensaus met oregano en knoflook is veelzijdig in te zetten voor koolhydraatarme pizza's en pasta's. Krachtige smaken en suikervrij!

Meer resultaat nodig?

Ontdek enkele van onze premium boeken & programma’s

Laat gratis recepten je motiveren, maar bereik resultaat met onze bewezen methodes.

ma-popup-v3.jpg

30€ SHOPPEN

60€ KRIJGEN

BETER WORDT HET NIET

Klinkt bijna illegaal. Maar tot 31 juli mag het. Koop eender welke mix van boeken, e-books of programma’s

🎁 En je krijgt een supplementenpakket cadeau t.w.v. €30

Ingrediënten

  • 425 ml tomaten passata

  • 1 el tomatenpuree

  • 1 groot teentje knoflook fijngesneden

  • 30 gr ongezouten boter of 30 ml olijfolie extra vierge

  • 2 mespuntjes gedroogde oregano (max. 0,8 gr)

  • zout en peper naar smaak

Serveertip

Allergenen: Als je werkt met boter, dan bevat dit gerecht lactose. 

  • Histamines: ja 

  • Exorfines: nee

  • Nachtschades: ja 

Instructies

  • Smelt de boter in een pan. Voeg de knoflook toe en bak goudbruin. Voeg daarna de gedroogde oregano en de tomatenpuree toe en kook 10 seconden al roerend mee.

  • Voeg de tomaten passata en zout en peper naar smaak toe. Roer goed om. Als de saus pruttelt draai het vuur omlaag en kook het geheel 20 minuten zachtjes door, af en toe omroerend.

ma-popup-v3.jpg

30€ SHOPPEN

60€ KRIJGEN

BETER WORDT HET NIET

Klinkt bijna illegaal. Maar tot 31 juli mag het. Koop eender welke mix van boeken, e-books of programma’s

🎁 En je krijgt een supplementenpakket cadeau t.w.v. €30

Ingrediënten

  • 425 ml tomaten passata

  • 1 el tomatenpuree

  • 1 groot teentje knoflook fijngesneden

  • 30 gr ongezouten boter of 30 ml olijfolie extra vierge

  • 2 mespuntjes gedroogde oregano (max. 0,8 gr)

  • zout en peper naar smaak

Serveertip

Allergenen: Als je werkt met boter, dan bevat dit gerecht lactose. 

  • Histamines: ja 

  • Exorfines: nee

  • Nachtschades: ja 

Dit recept is exclusief voor MA+ abonees

Onbeperkt recepten bekijken voor de
prijs van één tas koffie?

Ontgrendel dit afslankrecept + 265 andere exclusieve recepten voor slechts €2,50/maand.

Instructies

  • Smelt de boter in een pan. Voeg de knoflook toe en bak goudbruin. Voeg daarna de gedroogde oregano en de tomatenpuree toe en kook 10 seconden al roerend mee.

  • Voeg de tomaten passata en zout en peper naar smaak toe. Roer goed om. Als de saus pruttelt draai het vuur omlaag en kook het geheel 20 minuten zachtjes door, af en toe omroerend.

ma-popup-v3.jpg

30€ SHOPPEN

60€ KRIJGEN

BETER WORDT HET NIET

Klinkt bijna illegaal. Maar tot 31 juli mag het. Koop eender welke mix van boeken, e-books of programma’s

🎁 En je krijgt een supplementenpakket cadeau t.w.v. €30

Tips!

Haal de smaken van Italië in huis met deze zijdezachte tomatensaus.


Hoe maak je tomatensaus?


Dit basisrecept tomatensaus mag er met maar twee stappen dan heel erg simpel uitzien, maar je krijgt er verbazingwekkend veel smaak voor terug. Dat zit ‘m in de kookmethode: door de saus heel langzaam te laten koken, ontwikkelen de verschillende smaken zich voortreffelijk.

Omdat er zo weinig ingrediënten in dit recept worden gebruikt, is het wel heel erg belangrijk dat je op zoek gaat naar goede kwaliteit passata, boter en oregano. Kwaliteitsingrediënten zorgen voor een zalige saus waar je vele kanten mee op kunt.


Wat is Italiaanse passata?


Passata di pomodoro of tomaten passata kom je tegen in het Italiaanse schap in de supermarkt. Passata wordt soms in Nederlandse en Belgische supermarkten met ‘gezeefde tomaten’ aangeduid.

Passata wordt gemaakt met verse, rijpe tomaten. De tomaten worden gekookt en daarna gezeefd. Dit zeven is een belangrijke stap want dat betekent dat er geen zaadjes en pulp in de passata zitten. Daardoor is ook onze tomatensaus zijdezacht.

Daarin verschilt passata ook van tomatenpulp of polpa, want dat is over het algemeen meer waterig en wat grover van structuur. Kies dus in de supermarkt het juiste tomatenproduct uit!


Hoe maak je pizzasaus zoeter?


Heb je de tomatensaus rustig laten pruttelen, maar smaakt het nog steeds een beetje zuur? In traditionele recepten voor tomatensaus wordt er vaak een schepje suiker toegevoegd om de mooie ronde zoetzure smaak van rijpe tomaten te accentueren.


Maar gelukkig hoef je niet per se suiker te gebruiken want je kan ook gerust een suikervervanger kiezen. Gebruik het liefste wel een natuurlijke zoetstof, zoals ahornsiroop of Stevia.


Had iemand het over pizza? Dit is een koolhydraatarme pizzabodem.


Wat doe je als de tomatensaus te zoet is?


Toch niet helemaal blij met de balans van de tomatensaus, en is het een beetje te zoet? Geen paniek! Ook dit is makkelijk aan te passen. Gebruik een scheutje azijn om de tomatensaus weer mooi in balans te brengen.


Door zo met zoet en zuur te spelen maak je vanzelf een verrukkelijke tomatensaus die veelzijdig in kan worden gezet, voor koolhydraatarme pasta’s, ovenschotels en pizza’s.


Meng ‘m bijvoorbeeld door courgette spaghetti (courgetti) – verkrijgbaar in de meeste supermarkten en een koolhydraatarm alternatief voor spaghetti en pasta – en serveer met geraspte Parmezaanse kaas. Heerlijk!


We hebben daarnaast nog 6 alternatieve recept ideeën voor spaghetti en pasta op een rijtje gezet.


Hoe gebruik ik deze rode saus in een pizza?


Deze tomatensaus is perfect voor een gezonde Pizza Margherita. Je kan koolhydraatarme pizzabodems kant en klaar kopen, maar je kan ook zelf een bloemkoolpizzabodem maken, afhankelijk van de tijd die je hebt.


Maak de bloemkool pizzabodem zoals in het recept beschreven staat, en bak het af. Smeer daarna een heel dun laagje tomatensaus over de bodem. Zorg ervoor dat je niet te veel saus gebruikt want dan blijft de bodem niet krokant. Beleg de pizza met mozzarella.


Bak de pizza ongeveer 6-10 minuten in een voorverwarmde oven op 220°C. Bestrooi de pizza daarna met wat Parmezaanse kaas en verse basilicumblaadjes en maak af met versgemalen peper. Smullen!

Eindelijk een eetplan dat bij je leven past

Ben je het zat om telkens te diëten en jezelf van alles te ontzeggen?
Met dit gratis weekmenu krijg je rust, structuur én smakelijke recepten die écht verzadigen.

✔️ Geen hongergevoel meer
✔️Gezond afvallen zonder stress of schuldgevoel
✔️Voor iedereen die gewoon lekker en bewust wil eten

MA+ Tips!

Bereidingshack


Laat de saus altijd minimaal 20 minuten zachtjes pruttelen. Hierdoor worden de smaken voller en verdwijnt de scherpe zuurte van de tomaten. Wil je een extra gladde, restaurantstijl saus? Mix de saus na het koken kort met de blender.


Bewaartrick


Deze saus kun je maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren of 3 maanden invriezen in porties. Perfect voor mealprep, zodat je altijd een gezonde basis in huis hebt.


Budgettip


Koop passata in grootverpakking (1L flessen) of bij de Italiaanse supermarkt. Vaak betaal je bijna de helft minder per liter.


Combinatie-idee


Gebruik de saus niet alleen voor pizza of pasta, maar ook als basis voor een shakshuka (eieren in tomatensaus), een snelle minestrone of een ovenschotel met kip.


Pro-keukenhack


Bak de tomatenpuree 1 minuut mee voordat je de passata toevoegt. Zo verdwijnt de metaalachtige smaak en krijg je een diepere, rijkere tomatensmaak.


Extra gezondheid


Tomaten zijn rijk aan lycopeen, een krachtige antioxidant die vrijkomt bij verhitting. Deze stof kan bijdragen aan bescherming tegen hart- en vaatziekten. Door de saus te bereiden met olijfolie wordt de opname van lycopeen nog beter.

Voor mannen heeft lycopeen nog een extra voordeel: uit studies blijkt dat een hogere inname van lycopeen kan helpen bij het ondersteunen van de gezondheid van de prostaat. Een extra reden dus om deze saus regelmatig op tafel te zetten.


Thermomix


  • Knoflook en boter/olie 3 min bakken op 120 °C, snelheid 1.

  • Passata, puree, kruiden toevoegen → 20 min op 100 °C, snelheid 1.


Resultaat: een gladde, gelijkmatig gekookte saus zonder erbij te blijven.


Slowcooker


  • Voeg alle ingrediënten toe.

  • Laat 4–5 uur op low pruttelen.


Resultaat: Geeft een diepere smaak, ideaal voor grote hoeveelheden of mealprep.

Eindelijk een eetplan dat bij je leven past

Ben je het zat om telkens te diëten en jezelf van alles te ontzeggen?
Met dit gratis weekmenu krijg je rust, structuur én smakelijke recepten die écht verzadigen.

✔️ Geen hongergevoel meer
✔️Gezond afvallen zonder stress of schuldgevoel
✔️Voor iedereen die gewoon lekker en bewust wil eten

Tips!

Haal de smaken van Italië in huis met deze zijdezachte tomatensaus.


Hoe maak je tomatensaus?


Dit basisrecept tomatensaus mag er met maar twee stappen dan heel erg simpel uitzien, maar je krijgt er verbazingwekkend veel smaak voor terug. Dat zit ‘m in de kookmethode: door de saus heel langzaam te laten koken, ontwikkelen de verschillende smaken zich voortreffelijk.

Omdat er zo weinig ingrediënten in dit recept worden gebruikt, is het wel heel erg belangrijk dat je op zoek gaat naar goede kwaliteit passata, boter en oregano. Kwaliteitsingrediënten zorgen voor een zalige saus waar je vele kanten mee op kunt.


Wat is Italiaanse passata?


Passata di pomodoro of tomaten passata kom je tegen in het Italiaanse schap in de supermarkt. Passata wordt soms in Nederlandse en Belgische supermarkten met ‘gezeefde tomaten’ aangeduid.

Passata wordt gemaakt met verse, rijpe tomaten. De tomaten worden gekookt en daarna gezeefd. Dit zeven is een belangrijke stap want dat betekent dat er geen zaadjes en pulp in de passata zitten. Daardoor is ook onze tomatensaus zijdezacht.

Daarin verschilt passata ook van tomatenpulp of polpa, want dat is over het algemeen meer waterig en wat grover van structuur. Kies dus in de supermarkt het juiste tomatenproduct uit!


Hoe maak je pizzasaus zoeter?


Heb je de tomatensaus rustig laten pruttelen, maar smaakt het nog steeds een beetje zuur? In traditionele recepten voor tomatensaus wordt er vaak een schepje suiker toegevoegd om de mooie ronde zoetzure smaak van rijpe tomaten te accentueren.


Maar gelukkig hoef je niet per se suiker te gebruiken want je kan ook gerust een suikervervanger kiezen. Gebruik het liefste wel een natuurlijke zoetstof, zoals ahornsiroop of Stevia.


Had iemand het over pizza? Dit is een koolhydraatarme pizzabodem.


Wat doe je als de tomatensaus te zoet is?


Toch niet helemaal blij met de balans van de tomatensaus, en is het een beetje te zoet? Geen paniek! Ook dit is makkelijk aan te passen. Gebruik een scheutje azijn om de tomatensaus weer mooi in balans te brengen.


Door zo met zoet en zuur te spelen maak je vanzelf een verrukkelijke tomatensaus die veelzijdig in kan worden gezet, voor koolhydraatarme pasta’s, ovenschotels en pizza’s.


Meng ‘m bijvoorbeeld door courgette spaghetti (courgetti) – verkrijgbaar in de meeste supermarkten en een koolhydraatarm alternatief voor spaghetti en pasta – en serveer met geraspte Parmezaanse kaas. Heerlijk!


We hebben daarnaast nog 6 alternatieve recept ideeën voor spaghetti en pasta op een rijtje gezet.


Hoe gebruik ik deze rode saus in een pizza?


Deze tomatensaus is perfect voor een gezonde Pizza Margherita. Je kan koolhydraatarme pizzabodems kant en klaar kopen, maar je kan ook zelf een bloemkoolpizzabodem maken, afhankelijk van de tijd die je hebt.


Maak de bloemkool pizzabodem zoals in het recept beschreven staat, en bak het af. Smeer daarna een heel dun laagje tomatensaus over de bodem. Zorg ervoor dat je niet te veel saus gebruikt want dan blijft de bodem niet krokant. Beleg de pizza met mozzarella.


Bak de pizza ongeveer 6-10 minuten in een voorverwarmde oven op 220°C. Bestrooi de pizza daarna met wat Parmezaanse kaas en verse basilicumblaadjes en maak af met versgemalen peper. Smullen!

Eindelijk een eetplan dat bij je leven past

Ben je het zat om telkens te diëten en jezelf van alles te ontzeggen?
Met dit gratis weekmenu krijg je rust, structuur én smakelijke recepten die écht verzadigen.

✔️ Geen hongergevoel meer
✔️Gezond afvallen zonder stress of schuldgevoel
✔️Voor iedereen die gewoon lekker en bewust wil eten

MA+ Tips!

Bereidingshack


Laat de saus altijd minimaal 20 minuten zachtjes pruttelen. Hierdoor worden de smaken voller en verdwijnt de scherpe zuurte van de tomaten. Wil je een extra gladde, restaurantstijl saus? Mix de saus na het koken kort met de blender.


Bewaartrick


Deze saus kun je maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren of 3 maanden invriezen in porties. Perfect voor mealprep, zodat je altijd een gezonde basis in huis hebt.


Budgettip


Koop passata in grootverpakking (1L flessen) of bij de Italiaanse supermarkt. Vaak betaal je bijna de helft minder per liter.


Combinatie-idee


Gebruik de saus niet alleen voor pizza of pasta, maar ook als basis voor een shakshuka (eieren in tomatensaus), een snelle minestrone of een ovenschotel met kip.


Pro-keukenhack


Bak de tomatenpuree 1 minuut mee voordat je de passata toevoegt. Zo verdwijnt de metaalachtige smaak en krijg je een diepere, rijkere tomatensmaak.


Extra gezondheid


Tomaten zijn rijk aan lycopeen, een krachtige antioxidant die vrijkomt bij verhitting. Deze stof kan bijdragen aan bescherming tegen hart- en vaatziekten. Door de saus te bereiden met olijfolie wordt de opname van lycopeen nog beter.

Voor mannen heeft lycopeen nog een extra voordeel: uit studies blijkt dat een hogere inname van lycopeen kan helpen bij het ondersteunen van de gezondheid van de prostaat. Een extra reden dus om deze saus regelmatig op tafel te zetten.


Thermomix


  • Knoflook en boter/olie 3 min bakken op 120 °C, snelheid 1.

  • Passata, puree, kruiden toevoegen → 20 min op 100 °C, snelheid 1.


Resultaat: een gladde, gelijkmatig gekookte saus zonder erbij te blijven.


Slowcooker


  • Voeg alle ingrediënten toe.

  • Laat 4–5 uur op low pruttelen.


Resultaat: Geeft een diepere smaak, ideaal voor grote hoeveelheden of mealprep.

Eindelijk een eetplan dat bij je leven past

Ben je het zat om telkens te diëten en jezelf van alles te ontzeggen?
Met dit gratis weekmenu krijg je rust, structuur én smakelijke recepten die écht verzadigen.

✔️ Geen hongergevoel meer
✔️Gezond afvallen zonder stress of schuldgevoel
✔️Voor iedereen die gewoon lekker en bewust wil eten

Deze zijn ook lekker...

Recept afbeelding

Courgette frietjes uit de oven

Frietjes, maar dan gezond! Deze courgette frietjes zijn koolhydraatarm, krokant uit de oven en...

Recept afbeelding

Keto granola met kokos en amandel

Een voedzame en knapperige keto granola met kokos en amandel. Laag in koolhydraten, klaar in...

Recept afbeelding

Glutenvrije Appelcake met Kaneel – Ook Koolhydraatarm & Suikervrij

Die geur van warme appel en kaneel die door je huis trekt als deze cake in de oven staat......

menopauze-landing-claudia-hero.jpg

Claudia Smet

Bezieler van Makkelijk Afvallen

Met haar jarenlange ervaring en passie voor voeding inspireert ze dagelijks duizenden mensen om gezonder te leven. Dankzij haar duidelijke aanpak en de toegankelijke recepten van Makkelijk Afvallen hebben we al meer dan 150.000 mensen geholpen om niet alleen blijvend af te slanken, maar ook hun energie, bloedsuiker en algemene gezondheid te verbeteren.

Claudia gelooft dat goede voeding méér is dan een getal op de weegschaal — het is de basis voor een krachtig, gelukkig en veerkrachtig leven. Haar missie: jou motiveren om elke dag bewuste keuzes te maken, zonder in te boeten op smaak of plezier.

ma-keto-splash-v1-wbr.png
keto-mockup-v1-wbr_edited.png

Keto

Challenge

Rate dit recept
Beoordeeld met 0 uit 5 sterren.
Nog geen beoordelingen

Geef je score*
Deel je gedachtenPlaats de eerste opmerking.
bottom of page